Sitges 2013: Avanç de programació.

cartel-festival-sitges-2013

Com és tradició quant arriben aquestes dates, avui 26 de juny ha tingut lloc, a Barcelona, la roda de premsa d’avanç de programació de la 46ª edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, Sitges 2013,  que estarà dedicat a les nueves formes que adopta el mal al món del cinema. Tant La Semilla Del Diablo como possiblement El Exorcista, que compleix 40 años, estaran presents en aquest festival d’ alguna manera.

 

En una sala plena fins la bandera de premsa i aficionats, el director del festival Àngel Sala ens ha anat detallant els titols que de moment estan confirmats. Pero primer ha tingut un bonic record per a la figura del recentment mort  Richard Matheson, de qui ha dit, va ser una gran influència per a  que sorgís la seva afició per la ciència-ficció amb obres com  El Increíble Hombre Menguante o La Dimensió Desconeguda.

 

La pel·lícula d’inauguració tornarà a ser, com ve sent habitual en els últims anys, una producció españnyola,  Grand Piano, dirigida per Eugenio Mira ( Agnosia) i protagonitzada per Elijah Wood i John Cusack, en el que s’ha vingut  a definir como un thriller formalista i preciosista. I es que aquest any es tornarà a apostar pel cinema de producció nacional y estatal de gènere.

 

També sens ha confirmat l’assistència de dos convidats de luxe, Takashi Miike i Johnnie To. Del primer, a més d’oferir-se una retrospectiva de la seva obra, que incluir’a obres més desconegudes, es proyectaran els seus últims treballs Lessons of the Evil y Shield ofStraw. Mentres Johnnie To ens presentarà també dos pel·lícules, Drug War i Blind Detective.

 

Sección Oficial Fantàstic

A la Sección Oficial Fantàstic a Competició destacan Only God Forgives de Nicolas Winding Refn, qui ja va triunfar fa dos anys a Sitges amb l’excepcional Drive. La nova pel·lícula de Jim Jarmusch, Only Lovers Left Alive, una història d’amor entre vampírs amb Tilda Swinton. A Glimpse Inside The Mind Of CharlesSwan III comedia surrealista de Roman Coppola. The Congress, una adaptació del relat futurista d’Stanislaw Lem The Futurological Congress, de la mà d’Ari Folman (Vals con Bashir) que combina animació amb acció real i compta amb la presència de Robin Wright y Harvey Keitel. Real, del director japonés Kiyoshi Kurosawa (Pulse) que ha estat definida como l’Inception japonés. La danza de la realidad, una biografía imaginaria d’Alejandro Jodorowsky dirigida per ell mateix. I Byzantium de Neil Jordan, una crónica vampírica.

També veruem pel·lículas d’agoserats realizadors como Magic, Magic de Sebastián Silva, i autors polèmics como Shane Carrouth (Primer) que presenta Upstream Color, o Marina de Van amb Dark Touch.

 

Noves Visions

A la sección Noves Visions destaquen les tornades del director Peter Greenaway amb Goltzius & the Pelican Company que sembla destinada a ser una de les pel·lícules polèmiques del festival amb aquesta reinterpretació en clau erótica de la Biblia;  Ho Sang-Soo amb Nobody’s Daughter Haewon, i Phillipe Grandieux amb White Epilepsy ,  així com propostes menys acomodades com Vic et Flo Ont Vu Un Ours de Denis Coté o la coreana Fatal. A l’apartat de documentals en els seu caràcter més inovador, podrem veure  The End Of Time de Peter Mettler; i centrado en el món del cinema, Milius de Joey Figueroa i Zak Nutson, centrat en John Milius, director de Conan el Barbaro.

dentro de esta sección este año tendremos un nuevo apartado, llamado Emergents ( emergentes ), en que se va ha apostar fuertemente por el cine de calidad hecho con pocos recursos ( cine Low Cost) y en el que podremos ver un título tan espectacular como The Battery de Jeremy Gardner, La Tumba de Bruce Lee de Canódromo Abandonado o El Lobito de Antonio Dyez; así como también se ofreceran títulos de la productoraLittle Secret Films.

 

Asia Focus

A la rebatejada secció Àsia Forum, aquest any el festival s’obre a nous mercats i ens oferirà la producció

filipina On The Job de Erik Matti. També repetirà Anurag Kashyap amb el film Ugly, que l’any passat ja ens va oferir un dels films sorpresa del festival, Gangs of Wasseypur. Una altra de les pel·lícules confirmades és Killers dels Mo Brothers, una co-producció entre Japón, Indonèsia i Estats Units.

 

Anima’t

una altra de les apuestes fortes daquest any serà l’animació, tant en la secció Anima’t com en la Secció Oficial. A més de la selecció de curmetratjes habitual, podrem disfrutar de títols como 009 RE-Cyborg en 3D, dels creadors de Ghost in The Shell i posada al dia del manga i anime Cyborg 009; i Evangelion 3.0, un autèntic fenómen otaku.

 

Panorama y Midnight X-Treme

El terror en la seva forma més extrema vindrà de la mà de títols como Big Ass Spider de Mike Mendez; Frankenstein’s Army de Richard Raaphorst; Contracted de Eric England; Kiss of the Dammed de Xan CassaVettes; Milo de Jacob Vaughn; Hellbenders 3D de J.T. Petty i Hatchet 3ª part.

Y como a colofó  a la marató La Noche más Zombi es proyectarà Battle of the Dammed, una cinta amb zombis, robots i Dolph Lungren

 

Brigadoon

En aquest espai de projeccions gratuites, també tindran un pes important els documentals, sobretot els que traten temàtica relacionada amb el món del cinema, però també hi haurà lloc per al homenatge al director espanyol desaparegut aquest any Jesús Franco, de qui es projectaran dos pel·lícules inèdites: Lascivia, del 2007 y Monte de Venus, del 2006.

L’homenatje a Jess Franco s’extendrà a la secció Mondo Macabro, on e projectaran alguns dels seus films i un documental dedicat a la seva persona i dirigido per Pedro Temboury.

 

El festival també contarà amb el llançament de Phonestatic, una proposta en que s’acolliran curtmetratjes realitzats amb telèfon mòvil. Així mateix, s’està trballant en poder oferir alguna mena de seguiment online del festival, com ja es va fer l’any passat amb l’acord amb la plataforma Filmin, que va oferir alguns dels títols durant les dates de celebració del mateix.

 

De moment això és tot el que ha donat aquest avanç. Ja hi han alguns propostes molt interesants, però tindrem que esperar a Septembre per a conèixer la programació al complert, o esperarnos al mateix festival, que us recordo que es celebra entre 11 i el 20 d’octubre.

 

 

Quant a Esther Oliva

Barcelonina de cor, aficionada al cinema, la televisió, els llibres i les noves tecnologies. Co-directora del podcast Atmosfera Cero.
Aquesta entrada s'ha publicat en Anime, Cinema, Festival de Cinema de Sitges i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s