Món Digital: Els Podcasts

Amb l’arribada dels dispositius mp4 tipus Ipod, es va introduir un nou concepte d’entreteniment anomenat Podcast. Podríem definir un podcast com un contingut digital en format de programa de radio o televisió que es distribueix per internet, mitjançant un sistema RSS, i que com a característiques principals tenen :
1- es poden descarregar
2- t’hi pots subscriure, el que facilita l’actualització dels continguts.

Els continguts d’un podcast poden estar elaborats tant per profesionals com per aficionats i abarquen una gran varietat de temàtiques, amb la cual cosa pots omplir el teu reproductor amb aquells continguts que més t’interessin.

És molt normal avui en dia que molts dels programes que escoltem per la radio o que veiem per la tv tinguin l’opció de poder-los recuperar, si no has pogut sentir-los o veurel’s en el seu moment, en format podcast, el que converteix aquest format en una eina molt útil.

Després de bastant temps escoltant podcasts, m’agradaría portar a primera fila uns quants d’ells a mode d’ homenatge/crítica per les bones estones que m’han fet, em fan i segur que em faràn passar, i per reconèixer l’esforç que hi posen en fer-los, de manera totalment generosa i gratuita, per tots nosaltres. Són podcasts els podcats que escolto de manera més o menys puntual.
Els podreu trobar a iTunes, Ivoxx i a les seves pàgines web.

  OHHH!TV : és el podcast de la cultura audiovisual, com ells mateixos es defineixen. Parlen de cinema, televisió en tots els seus vessants i tenen una  extranya fascinació per els reality shows nord-americans. Són veterans, van començar el 2006.
Els seus components són el Sr. Mirindo, Javi el Fresco, Adri i Alx, que és la nova incorporació d’aquesta temporada. Graven cada quinze dies desde els estudis de radio Ripollet i ofereixen l’emisió per streaming de la gravació amb la posibilitat d’interactuar amb ells a través del xat i el twitter
La seva estructura consisteix en alternar notícies sobre televisió amb notícies sobre cine, acostumen a tenir un o dos debats sobre alguna notícia destacada y acaben amb un repàs del que han estat veient cadascun durant els 15 díes que no tenen programa. A part, acostumen a fer especials d’estiu monotemàtics ; un dedicat als episodis pilots de les noves sèries; un especial de Cap d’Any en “rigorós directe” ( ejem ejem ), i com a curiositats tenen la ‘ noticia Hobbit de la setmana ‘ que s’ha convertit en una secció consagrada del programa; fan enquestes i tenen col.laboradors exteriors en els seus especials.
En conjunt és un podcast molt complert, interessant i divertit, no es fà gens pesat. Els seus especials de Lost en el passat o Fringe actualment són un gran al.licient en una època, l’estiu, on pràcticament tots els podcasts fan vacances. És molt divertit veure com any rere any es van posant en evidència en quant les teoríes explicades en un programa que queden en paper mullat en el següent. També és una gran troballa això d’emitir la grabació per streaming, convertint-lo en més interactiu.
Van fer un especial de realities trash per les Jpod11 que està molt bé.
Poca cosa negativa s’en pot dir, tret que el dia que tenen problemes amb la linea ADSL el só no es gaire bó i l’Adri es converteix en pitufina Adri.
Uns fixes.
No voldría acabar sense referir-me a dos components que fins l’any passat eren part principal de l’equip : Jordi i Àlex.

FUERA DE ORBITA : el podcast del Club Star Trek de Valencia. Tracten sobre el món de la ciència-ficció en general i Star Trek en particular. Són uns altres veterans, van començar a finals del 2005 i s’han emés amb bastanta regularitat. Ara la seva publicació és més espaiada per diferents problemes de l’equip, però segueixen amb la mateixa qualitat i estil.
Els seus components actuals són Luís F. Mayorgas, Virginia Garcia, Luís Muñoz, Carles Sentí, Guillermo Cerdá, Joaquin y Jaime Garcia.
El podcast normal es composa d’unes seccions fixes: les noticies al Cuaderno de Bitácora, El Martillo de Grabthar i Amazona En La Luna per al cine, Abriendo en canal per les sèries de tv, Datos Estelares per les biografies, La Biblioteca de Trantor per als llibres, la Holocubierta per als videojocs, Tocando los Webs per a internet i el Consejo Estelar per a la tertulia, i al final els correus dels oients. També tenen un altre format de programa que anomenen Desorbitados que és una tétulia llarga. Com també tenen la tradició de fer un episodi dedicat al Festival de Sitges i un per al dia dels inocents de cada any de gran record.
És el podcast ideal per als amants de la ciència-ficció, i d’Star Trek, encara que els amants d’Star Wars tenim la nostra representació en la figura de Luís F. Mayorgas. Al llarg de tots els seus programes han ofert tant temes seriosos com la percepció extrasensorial, la guerra o la ingenieria amb temes més lleugers com les morts més rídicules, la cutreria o la casqueria. La seva estructura s’ha mantingut gairebé igual desde el primer día, amb algunes seccions que han caigut com la Treknologia o La Escala de Frikitones.  Amb els problemes de disponibilitat que tenen per quedar per grabar s’han inventat un format nou en forma de miniepisodis en que hi participen una part d’ells.
També estan dintre de l’organització de la Espatrek, la convenció de fans d’Star Trek i graven un especial cada any.
S’els pot criticar la qualitat del só que en alguns episodis no és gaire bó fins al punt que s’els hi colin sons exteriors. O l’últim especial del dia dels innocents ( 2010 )que va ser una mica decebedor.
Actualment el club ha sofert un procés de transformació tant en el nom com en el logo. Veurem que ens portaran de nou.
És ideal per a nosaltres, els/les amants de la ciència-ficció.

  FUERA DE SERIES : És un podcast dedicat al món de la televisió, fixant-se sobretot en les sèries.Són uns altres il.lustres veterans, van començar a finals del 2007 i ja  estan a la 5a temporada.
La particularitat d’aquest podcast és que és del tot familiar. El presenta C.J. Navas, amb la col.laboració del seu germà Jorge Navas Alejo, component de la banda Whirlwind Storm i com a tercer en discordia està el pare, Don Carlos, la veu de l’experiència amb una especial prelidecció pels documentals de taurons. Emeten setmanalment desde Radio San Vicente, de 21:00 a 22:00 i també disposen de xat en directe.
Al principi el podcast duraba mitja hora i era monotemàtic, fins que a la 2a temporada pren forma definitíva. El programa té una estructura senzilla: primer les notícies, tant internacionals com nacionals, una entrevista o algún tractament més a fons d’algún tema, com pot ser els Emmy’s; un concurs que anomenen Esta Me Suena on posen un tall d’una sèrie que s’ha d’encertar; i el programa acaba amb la lectura dels diferents missatges dels oients, espai introduit Per. En Jorge tararejant la melodia de Se Ha Escrito Un Crimen mentre Don Carlos improvisa/saboteja, molt divertit.
També tenen algún que altre especial, destacant el dedicat a The Wire, i col.laboren en altres especials d’altres podcasts. Els especials tenen una duració més llarga, igual que els programes que graven quan l’emisora està tancada.
És un podcast de caràcter més seriós, tot i que de vegades, pel mateix fet d’estar fet entre familiars, porta a situacions realment curioses i divertides, centrades gairebé totes en la figura de Don Carlos, l’autèntica estrella.
Si hem de parlar del seu punt feble, aquest és sense dubte la seva tendència a parlar ràpid que fà que de vegades, sobretot pel que fà al Jorge, no s’acabi d’entendre el que diuen. Potser el fet que només duri una hora els obliga a condensar molta informació i provoca aquest allau. Això i els problemes de só quan no graven a l’emisora serien els unics defectes que els hi trobo.
Un podcast de referència.

ESTA PELI YA LA HE VISTO : és un podcast especialitzat en cinema. Estan en la seva segona temporada. Es tracta d’un podcast de dos amics que parlen de cinema.   Surten cada quinze dies i la seva durada és indeterminada però no menor de 2 hores.
Els presentadors són Ramón Rey y Adriana Izquierdo, podcasters veterans. Adriana també col.labora a ohhh!tv i Rotoscopia mentre que Ramón té un altre podcast anomenat Carton Nerdwork i n’havia tingut un altre anomenat Esquiva Esto.
L’estructura del programa està composta per diferents seccions en funció del temes que tractin, amb unes que són fixes: Primera Plana on parlen de les notícies; La Última Película on parlen de les pel.lícules que han vist durant la quinzena i Maldítos Bastardos dedicada als correus dels oients. A part tenen seccions com La Ventana Indiscreta en que parlen extensament d’una pel.lícula en concret; Vanity Fair dedicada als festivals; La Buena La Fea Y La Mala, on clasifiquen les futures estrenes segons les seves impresions; Sospechosos Habituales dedicada a una persona o un tema en concret; Tres Pelis Sin Piedad on critiquen a fons tres pel.lícules especialment dolentes; Mejor Imposible dedicada a fer rànkings.
Al ser un podcast de temàtica concreta, si no t’interesa el tema no li trobaràs alicient. El seu major problema és també la seva gran virtut: si la pel.lícula de la que parlen extensament t’agrada, disfrutaràs de l’episodi, però si no, per molt bé que en parlin ells, no et resultarà tant interesant ( penso en Atonement ó Inception per exemple ).
Per altra banda és molt divertit l’espai de crítica de les tres pel.lícules, i està bé veure si els seus pronòstics es compliran sobre la qualitat o no de les futures estrenes..
Té especials molt destacables com el dedicat a Hayao Miyazaki o el de El Señor De Los Anillos. El seu especial gravat a les Jpod11 de Tres Pelis Sin Piedad és molt divertit.
Pots estar menys o més d’acord amb el que diuen però cal reconèixer que saben del que parlen i ho fan molt bé. Fàcilment es converteixen en podcast fix per qualsevol que els escolti.

A part d’aquest m’agradaria anomenar un altre grup de podcasts que, si bé he descobert més recentment, ja s’han guanyat un lloc en el meu reproductor:

  LA ORBITA DE ENDOR : dirigit per Antonio Runa. Com molt bé expliquen es centra en la fantasia i la ciència ficció en tots els seus vessants: cine, televisió, manga, llibres, música… Van començar a principis del 2011, així que son bastant nous, encara que ja tenen una bona pila de programes publicats : 30 de la Temporada 1, 7 de ELDE i, de moment, 17 de la Temporada 2. Col.laboren entre d’altres Raúl Martin, Nathan Kurtz, Asier Huarte, la gent de Hello Friki

Els seus programes es composen d’un o dos dossiers com ells els denominen, en que tracten un tema a fons. A part tenen seccions, entre elles  Negro Sobre Blanco dedicada a la literatura; Dando La Nota dedicada a les B.S.O. o  Episodio Piloto dedicada a les sèries de televisió o una bastant nova anomenada Secretos de Japón dedicada a curiositats d’aquest país.

Van treure una mena de spin-off anomenat El Legado De Endor ( ELDE ) que va sustituir-lo durant l’estiu i que tenia una duració més curta, sobre la mitja hora més o menys.

Actualment estan fent uns episodis especials  que tracten de la trilogia clàssica d’Star Wars: A New Hope, The Empire Strikes Back i Return Of The Jedi, molt recomanables. En un futur dedicaran un únic programa per parlar de la trilogia moderna.

LA GUARIDA DEL SITH : dirigit per Asier Huarte i Cugar19. És un podcast relativament nou, publiquen desde finals del mes d’octubre passat. ës un podcast de  temàtica molt variada, que també es pot trobar a la seva web. La seva duració no és menor de 2h i publiquen amb una periodicitat més o menys setmanal.

Acostumen a començar l’episodi parlant de les últimes pel.lícules que han vist i, a continuació passen a les sith news. També tracten algún tema de forma més monogràfica rematada per un combat relacionat amb el tema tractat. Altres seccions, encara que no surtin sempre, són : Desde El Puente De Mando amb el Nathan Kurtz; la secció de videojocs Darth Pixel amb Antonio Runa; la Biblioteca Mágica amb Cugar19; i també fan entrevistes, de les que destaco la que van realitzar a l’actor de doblatge Pepe Mediavilla, veu entre d’altres de Morgan Freeman o Gandalf. També han intervingut com a col.laboradors  Daniel Ferrer de la web Nosolofreak; Tony de la web elcineqnospario i Nuria de la web Fantascine i d’Atmosfera Cero podcast.

  ATMOSFERA CERO : dirigit per Núria de la web Fantascine y Ricard de Sala 13. També és un podcast bastant nou. Van començar a publicar el novembre del 2010, coincidint amb el Festival de Sitges, i ja porten 8 episodis. Al principi la duració estava al voltant dels 30-40 minuts, però els últims episodis ja tenen una durada més llarga. En principi publiquen cada 15 díes.

Es tracta d’un altre podcast sorgit d’una web, en aquest cas Fantascine, que està centrat en el cinema de gènere fantàstic, terror i ciència-ficció. S’ocupen de les notícies , fan critica d’alguna pel.lícula que han vist, parlen d’algún teme més en concret, fan entrevistes i tenen un espai per als oients. Són destacables els programes especials que fan dedicats al Festival de Sitges, parlant tant de l’organització com de les pel.lícules que han vist i el palmarés.

És un podcast pensat i fet per gent amant d’aquest tipus de cinema i que cada cop més van agafant confiança i ritme. La seva conductora, Núria, a aparegut com a col.laboradora a La Guarida Del Sith. I una servidora ha tingut l’oportunitat de fer el seu debut en el món del podcàsting en el seu episodi 1×08, dedicat  al millor i pitjor del 2011.

Si hem de dir alguna cosa negativa, aquesta seria sens dubte el só, que en alguns episodis no acava de ser el desitjable, però  sembla que ja ho van corretgint.

HELLO FRIKI: és la versió en podcast de la revista digital Hello Friki. Editen Victor M. Yeste y M. C. Calalán. Col.labora Asier Huarte que en una primera etapa també el  va presentar. Publiquen desde mitjans de l’any passat.

Parlen de cinema, televisió, llibres… Tenen seccions com les friki news, els friki tràilers i els frikiavances. Parlen del que han vist durant els últims dies. Tenen un espai monogràfic on pàrlen  d’un tema en profunditat i també fan entrevistes. També tenen una secció de crítica. Tenen una temàtica molt variada, amb el que sempre trobaràs cosas que et poden interessar. Tenen una forma curiosa de publicar el podcast per parts: una de cinema, una de llibre, una de sèries.

Jo només els hi retrauría el montatge, que en certs moments pot arribar a ser confús perquè de vegades la música de fons està massa alta i no deixa escoltar bé el que diuen.

Res a dir de la resta. És un podcast molt entretingut on hi pots trobar una mica de tot, relacionat amb el món friki es clar.


Quant a Esther Oliva

Barcelonina de cor, aficionada al cinema, la televisió, els llibres i les noves tecnologies. Co-directora del podcast Atmosfera Cero.
Aquesta entrada s'ha publicat en Coses meves, Opinió i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Món Digital: Els Podcasts

  1. Ohhh! TV Podcast ha dit:

    Moltes gràcies per parlar tant be de nosaltres i en tan bona companyia podcastera 🙂

  2. Se agradece la review del podcast, muchas gracias por las buenas palabras 🙂

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s