Els Fiascos de Sitges : ‘Saint’

 

Avís: aquesta crònica pot contenir spoilers.

Explica la llegenda que cada 5 de desembre Sant Nicolau arriba en el seu vaixell i, amb els seus ajudants, reparteix regals als nens. En aquesta pelicula de Dick Maas ( Amsterdammed ) veiem una versió molt diferent del personatge. Segons s’ens explica, cada 32 anys i coincidint amb el 5 de desembre, un Sant Nicolau carniser i els seus ajudants desperten per segrstar els nens i matar sense compasió.

Sota l’aparença de pel.lícula de terror adolescent/slasher, el director ens explica l’història d’un policia, Goert, apartat del servei per la seva fama de paranoic, que viu obsesionat perquè de jove, als 12 anys, va ser testimoni de la matança de la seva familia, i per extensió de tot el seu poble, a càrrec d’un Sant Nicolau assassí acompanyat dels seus ajudants, els ‘black Peters’. A aquest policia si afegirà un noi de 17 anys, Frank, al qui persegueix la policia com a sospitós dels assassinats que s’estan produint a la ciutat ( ??!! ) La peŀlícula està protagonitzada per Huub Stapel com a Saint Niklas, Egbert Jan Weeber com Frank el noi protagonista, Bert Luppes com el policia Goert, Caro Lenssen com Lisa i Escha Tamihata com Sophie.

Cartell de la pel.lícula

Aquesta peŀlícula ve precedida d’una campanya de propaganda on ens asseguren que si ens va agradar Rare Exports: A Christmas Tale’, peŀlícula guanyadora de l’any passat a Sitges, aquesta segueix la seva esteŀla presentant-nos una figura de les festes nadalenques, com és Sant Nicolau, sota l’aspecte d’un assassí sanguinari que cada 32 anys ve desde Espanya amb el seu vaixell per endur-se els nens i no dubta a matar a qualsevol que es posi en el seu camí.
I és cert que ambdues peŀlícules comparteixen una mateixa idea, però aquí acaben les coincidències. ‘Rare Exports: A Christmas Tale’ sorprenia per la originalitat, amb un grup d’actors solvent on hi destaca el nen protagonista, i el conjunt ens dona una peŀlícula molt entretinguda. Mentres queSaint falla per totes bandes: té un guió mes aviat fluix en que mescla una peŀlícula d’adolescents amb una de terror amb tots els tòpics coneguts. Està plena de diàlegs i situacions absurdes, com per exemple el climax del film que inclou el vaixell amb els nens segrestats i uns bidons de dinamita, o l’ultima escena a l’hospital, tot trufat amb força sang i visceres.

Les interpretacions son mediocres, no sé si per culpa del guió o perquè els actors no donaven per més: el personatge del policia paranòic ratlla l’absurd, i un pél sobreactuat; el noi protagonista no té gens de carísma i més aviat sembla que tot li rellisqui, fins que es troba enmig de tot esclar; les noies tenen el paper que tenen totes les noies en aquestes peŀlícules i Sant Nicolau es passa tot el film montat en el seu cavall i corrent amunt i avall amb els seus ajudants matant gent. De fet no em vaig poder treure del cap la sensació d’estar veient una peŀlícula dels anys 80 de sèrie B, doncs sembla una copia de qualsevol peŀlícula slasher de l’època, molt efectista però que al final et deixa indiferent i saps que en poc temps l’hauràs oblidat. Crec que passarà molt de temps fins que torni a veure una cinta de terror adolescent europea.

Per mi sense dubte ha sigut la gran decepció d’aquesta edició del Festival de Sitges.

Aquesta crítica ha estat publicada en castellà a la web Fantascine.com

Quant a Esther Oliva

Barcelonina de cor, aficionada al cinema, la televisió, els llibres i les noves tecnologies. Co-directora del podcast Atmosfera Cero.
Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema, Festival de Cinema de Sitges i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s